Ana içeriğe atla

Pratik Göğüs Hastalıkları Anamnezi

Merhabalar, işte kısaca Dönem III pratik klinik uygulamadan çıkardığım sonuçlar ve değerli doktorlarımızdan Dr. Aliksanyan'ın Propedötik kitabından da yararlanarak göğüs hastalıkları kliniğinde anamnez almak için kısa bir form ve tüyolar. Bir dönem 3 öğrencisi olarak eksikliklerin olduğunu tabii ki bilsem de benim 15 gün boyunca klinikte işime yaradığı için paylaşmaya değer buldum.
--
Başlangıçta Hastanın *Adı Soyadı'nı soruyoruz, *varsa protokol numarasını öğreniyoruz, *nerede doğup büyüdüğü ve *nerelerde yaşadığını, *evli ve çocuğu olup olmadığını kısaca soruyoruz.
Sonra hastaya buraya geliş şikayetlerinin neler olduğunu soruyoruz. Şikayetleri 3'le sınırlamak kafa karışıklığı yaratmaması için uygundur. Hastanın en çok nelerden şikayet ettiği bizim için o anda önemlidir. Çünkü bazen hastalar fazlaca şikayet söyleyerek tabii ki istemeden de olsa bizi esas tanıdan uzaklaştırabilirler. Bu aşamada selektif olunmalıdır.
Bu aşamayı geçtikten sonra hastada var olan bu şikayetlerin üzerinden ilerliyoruz ve Pulmonolojinin ana semptomları olan nefes darlığı, öksürük, balgam ve hemoptizi'nin en temel sorularını hastaya soruyoruz.
Başlamadan önce;
*Kendi anamnez tarzım olarak burada bu branş için olmazsa olmaz soru olan Sigara kullanımını ve paket-yıl cinsinden kullanılış öyküsünü alıyorum. Ayrıca yine tamamen kendi tarzım olarak ateşinin, geceleri terlemesinin ve son zamanlarda kilo kaybının olup olmadığını da sorarak not ediyorum.
     1. Dispne
“Ne zaman başladı?” (Akut/Kronik)
“Nefes darlığınız hiç hareket etmezken/istirahatte de oluyor mu?
"Kaç merdiven çıkınca oluyor?/
"Geceleri uykudan uyandırıyor mu?”
“Oturunca nefes darlığınız düzeliyor mu? 
"Gece uyurken başınızı yüksekte tutma ihtiyacı hissediyor musunuz?”
      2. Öksürük/Balgam
“Ne zaman başladı?” (Akut/Persistan)
“Şiddeti nasıl/hiç değişti mi?”
“Ne kadar sıklıkla öksürüyorsunuz?
"Günün hangi saatlerinde daha sık?"
"Gece öksürüyor musunuz?”
“Balgam çıkarıyor musunuz/
"Balgamın miktarı ne kadar
"Balgamın rengi nasıldı?
"Balgamın kıvamı nasıldı? Yapışkanlık var mıydı?”
“Öksürükle beraber ağrı oluyor mu/Nerede?
“Mide şikayetleriniz var mı?”
    3.Hemoptizi
“Ne zaman başladı?”
“Kan gelmesi, öksürükle beraber mi oluyor?”
    4.Ağrı
  Pulmonolojide ağrı diğer semptomlar kadar ön planda değil, çünkü göğüs ağrısı hepimizin de bildiği gibi kardiyak veya gastrointestinal patolojilerde daha sık görülüyor. Fakat plörezi açısından da toraksta herhangi bir ağrıyı değerlendirmekte fayda olacağı kanaatindeyim.
“Ne zaman başladı?”
“Ağrıyı tarif eder misiniz?”
“Ağrı tam olarak nerelerde var, gösterir misiniz?”

Bu soruları analiz ettikten sonra hastanın hikayesini iyice öğreniyoruz. Bu yakınmalar nedeniyle ne zaman hangi hastaneye gitmiş, tedavi görmüş mü? Daha önce respiratuvar başka hastalığı ve tedavisi olmuş mu öğreniyoruz. Bunu bir hikaye biçimine kronolojik olarak dönüştürüyoruz.
ÖZGEÇMİŞ
Bu kısım klasik sorulardan oluşuyor:
“Daha önce geçirdiğiniz ciddi bir hastalık/Şu an başka kronik hastalığınız var mı?” (En iyisi hastanın aklına gelmesi açısından Şekeriniz, tansiyonunuz var mı diye spesifik sormak)
“Daha önce bir ameliyat geçirdiniz mi?”
"Alerji öykünüz var mı?"
"Beyaz toprağı biliyor musunuz? Maruziyetiniz var mı?"
"(Köyde yaşıyorsa) hayvancılık ve tarım ile uğraşıyor musunuz?
“Hangi ilaçları kullanıyorsunuz?”
-                                                             -
-                                                             -
SOYGEÇMİŞ

“Ailenizde ve birinci dereceden yakınlarınızda bildiğiniz ciddi bir hastalık var mı?”(Yine burada da en iyisi hastanın aklına gelmezse örn. Şeker, tansiyon var mı diye spesifik sormak)
"Anne babanız kardeşleriniz çocuklarınız hayatta mı? (vefat sebebi sorulur)

Yorumlar

  1. Ben tıp ogrencisiyim hocalarımız yıllarca bize anamnez aldirdi ilk defa böyle sade ve açık bir anamnez örneği gordum çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fizyoloji laboratuvarı- Kurbağa deneyleri

Kurbağanın deserebre edilmesi ve sonra da spinal kurbağa elde edilmesi, tıp fakültelerinde gösterilen klasik bir deney olup Merkezi Sinir Sistemi'nin fizyolojik işlevlerini anlamamıza yardımcı olur. Burada kalp atımları değerlendiriliyor. Deneyde deserebre ve spinal kurbağanın davranışları ve fizyolojik durumu gösterildi. Kurbağanın gözlerini birleştiren bir çizginin hemen arkasından kesilerek deserebre kurbağa elde edilir. Kurbağanın -zıplayabildiği, -suda yüzebildiği, -suya ters bırakılınca düz konuma geçebildiği görülür. Bir nevi kulak işlevi gören Timpanik zarın hizasından kesilince spinal kurbağa elde edilir. Kurbağanın geriye kalan vücudu kısa süreli spinal şoktan sonra istemsizce çekme refleksleri ni yerine getirebilirken geriye kalan (yukarıda bahsettiğimiz) davranışlar ve hareketler artık yapılamamaktadır. Daha sonra hala çalışmakta olan kalbin atımları şematik olarak bilgisayar ortamında izlendi. Ekstrasistolik kalp atımları görüldü.

Puberte prekoks

HAZIRLAYAN:  Fatih Mehmet Kaya  (lütfen izin almaksızın yazımı kullanmayınız!!) ÖNEMLİ NOT!!: BU BİR HASTA BİLGİLENDİRME YAZISI DEĞİLDİR!!! Bir  ders proje sunumu  olarak intörn doktor iken tarafımca  akademik amaçlar la hazırlanmıştır. Burada yazılanlarla ilgili bir sorumluluk kabul olunamaz. Sunum planı Normal puberte ve hormonal kontrol Puberte evreleri ve Tanner klasifikasyonu Erken puberte (puberte prekoks), çeşitleri, etyolojisi GnRH bağımlı puberte prekoks ve tedavisi GnRH bağımlı olmayan puberte prekoks ve tedavisi Giriş: Hormonal kontrol Hipotalamik GnRH pülsleri pitüiter gonadotropinlerin sekresyonunu sağlar. Ultrasensitif gonadotropin çalışmaları, puberteden önce LH ve FSH seviyeleri düşük olsa da, onların pülsatil olarak sekrete edildiğini göstermiştir.  Prepubertal hipotalamik-pitüiter-gonadal sistem hem negatif feedback kontrolü hem de γ -aminobütirik asit (GABA) ile baskılanır.  Puberte ilerledikçe LH pülslerinin ...

Hiperparatiroidi (ders sunumu)

Hazırlayan: Fatih Mehmet Kaya ÖNEMLİ NOT. Dönem 6'da intörn iken hazırladığım bu ders sunumu, akademik fikir verme amacı ile yazılmış olup, yazılanlardan sorumluluk kabul edilemez. Bu yazıyı lütfen izinsiz olarak alıp  sitenizde veya başka bir yerde kullanmayınız. Paratiroid bezi: Anatomi •     Paratiroid bezleri her biri 30-40 mg ağırlığında gelen ve gri ve sarı renkli olan bezlerdir. Her insanda tipik olarak 4 adet bulunur. •     Tiroid bezinin arka komşuluğunda üst ve alt paratiroid bezleri bulunur. •     Böylece paratiroid dokusu erişkinlerde ortalama 120-160 miligramdır. Paratiroid bezi: Embryoloji •     Paratiroid bezlerin üst çifti embryonun dördüncü brankiyal poşlarından, alt paratiroid bezleri ise timus gibi üçüncü brankiyal poştan gelişir. •     Ektopik bezlerin yerleşim yerleri sık olarak timik kalıntılar, anterior mediastende ve nadir olarak da karotis kılıfı, perikard ve far...