Ana içeriğe atla

Kadın Hastalıkları ve Doğum IFMSA stajı- Viyana, Avusturya, Ağustos 2015

Bir ay süren ve Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Viyana Genel Hastanesi’nde (AKH) yaptığım kadın hastalıkları ve doğum stajında edindiğim tecrübelerden ilki ve en önemlisi sezaryen ameliyatın yapılış metodu oldu. Ameliyatlar esnasında, cerrah profesör ve intörnün ardından stajyer olarak üçüncü görevli oldum. Asıl görevim, açıklıkta profesörün rahat çalışabilmesi için retraktörleri kullanmak ve vakum yardımıyla kan dolan alanları temizlemek oldu. Fakat daha önemlisi, ameliyatın yapılışına bebeğin çıkartılışına direkt olarak şahit olarak klinik tecrübe kazanmam oldu benim için. Türkiye’de henüz stajlara başlamadan bu deneyimleri kazanmak beni mutlu etti. Bu deneyimlerimi tıp öğrencisi arkadaşlarımız için blogda yazmak isteği duydum. Yoksa burada yazacaklarımız kadın doğum uzmanlarımızın zaten malumudur.

Viyana Genel Hastanesi


Viyana şehrinden ve hastaneden memnun kaldım. Başta not etmek gerekir ki burada tıbbi prosedürler açısından bizden çok da farklı bir uygulama görmedim. Sabah vizitleri yapılıyor ve doktorlar vakaları oturup tartışıyorlar. Burada dikkatimi çeken bir uygulama ses kayıt cihazı oldu. Profesörler hasta bulgularını ve yapılan işlemleri ses kayıt cihazlarına kaydediyorlar. Belki bizde de böyle bir uygulama yapan merkezler vardır. Bunun doktora bir yararı olup olmadığını bilmiyorum.

Bu hastane oldukça büyük ve iki bloktan oluşuyor. Hastanenin giriş katında banka şubeleri, marketler, postahane ve hatta çiçekçi bulunmaktadır. Bu antreyi geçtikten sonra hastanenin içinde bulunan asansörler ile diğer katlara ulaşıyoruz.

Şimdi tıbbi olarak ne gördüm onları yazayım.

Sezaryen doğum

Hasta oturur halde ve öne eğilmiş halde iken lumbar seviyeden lokal anestezi uygulanmıştır. Hastada bu uygulamanın ardından hala acı duyup duymadığı (anestezinin başarılı olup olmadığı) basit testlerle anlaşılabilir. Ayrıca sonda takıldı.
Ameliyatta hastalar iki bacağı birbirinden ayrık olmak üzere ve hafif olarak vücut seviyesinden yüksek halde yatırıldı. Kesinin yapılacağı yerlere ve genel olarak abdomene tentürdiyot olduğunu düşündüğüm bir madde uygulandı ve bir ameliyat örtüsü ile kesinin yapılacağı yerler harici kapatıldı. Ben hastaların iki bacağının arasında ayakta durur iken profesör ve int. doktor hastanın iki yanında ayakta durmuşlardır. Böylece üç kişi olarak operasyonlar gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir ameliyat şöyle geçmekteydi:
Ameliyata 12 santimlik bir insizyon ile başladık. Bu kesinin tam yeri genital kıllanmanın umbilikus yönünde (yukarı doğru giderken) bittiği son noktadır. Sonra sırasıyla alt tabakalarda bulunan fasyalar kesildi. M. rectus abdominis’i ayırmak için bu safhada profesör ve intörn, elleri ile açıklığın iki yanından tutarak çekiyorlar ve açıklığı genişletiyorlardı. Hemen ardından peritoneal giriş de yapılmış olur.  Transvers bir uterin insizyon yapıldı. Amniyon kesesi patlatıldı ve bebek hemen çıkartıldı. Kordonun kesilmesinin ardından bir el içeri sokularak plasenta çıkartıldı. Kanlı bölgeler bu arada vakum yardımıyla sürekli temizlendi. Bu son işlemi ve retraktörler yardımıyla insizyonun açık tutulması işlemini katıldığım sezaryenlerde ben kendim yaptım. Daha sonra sütür işlemine geçilerek açıklıklara cerrahi dikiş atıldı. Dikişler atılırken dikişe rağmen kanayan kısımlar var mı diye dikkat edilir. Dikiş ipleri kesilirken çok uzun bırakılmasa iyidir. Bu şekilde gidilerek en son deriye sütür atıldı.

CTG cihazı

CTG cihazını ve yorumunu öğrenmek de benim için keyif verici bir tecrübe oldu. CTG yani kardiyotokografi, fetal kalp atışı ile uterin kontraksiyonları karşılaştıran bir cihazdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fizyoloji laboratuvarı- Kurbağa deneyleri

Kurbağanın deserebre edilmesi ve sonra da spinal kurbağa elde edilmesi, tıp fakültelerinde gösterilen klasik bir deney olup Merkezi Sinir Sistemi'nin fizyolojik işlevlerini anlamamıza yardımcı olur. Burada kalp atımları değerlendiriliyor. Deneyde deserebre ve spinal kurbağanın davranışları ve fizyolojik durumu gösterildi. Kurbağanın gözlerini birleştiren bir çizginin hemen arkasından kesilerek deserebre kurbağa elde edilir. Kurbağanın -zıplayabildiği, -suda yüzebildiği, -suya ters bırakılınca düz konuma geçebildiği görülür. Bir nevi kulak işlevi gören Timpanik zarın hizasından kesilince spinal kurbağa elde edilir. Kurbağanın geriye kalan vücudu kısa süreli spinal şoktan sonra istemsizce çekme refleksleri ni yerine getirebilirken geriye kalan (yukarıda bahsettiğimiz) davranışlar ve hareketler artık yapılamamaktadır. Daha sonra hala çalışmakta olan kalbin atımları şematik olarak bilgisayar ortamında izlendi. Ekstrasistolik kalp atımları görüldü.

Puberte prekoks

HAZIRLAYAN:  Fatih Mehmet Kaya  (lütfen izin almaksızın yazımı kullanmayınız!!) ÖNEMLİ NOT!!: BU BİR HASTA BİLGİLENDİRME YAZISI DEĞİLDİR!!! Bir  ders proje sunumu  olarak intörn doktor iken tarafımca  akademik amaçlar la hazırlanmıştır. Burada yazılanlarla ilgili bir sorumluluk kabul olunamaz. Sunum planı Normal puberte ve hormonal kontrol Puberte evreleri ve Tanner klasifikasyonu Erken puberte (puberte prekoks), çeşitleri, etyolojisi GnRH bağımlı puberte prekoks ve tedavisi GnRH bağımlı olmayan puberte prekoks ve tedavisi Giriş: Hormonal kontrol Hipotalamik GnRH pülsleri pitüiter gonadotropinlerin sekresyonunu sağlar. Ultrasensitif gonadotropin çalışmaları, puberteden önce LH ve FSH seviyeleri düşük olsa da, onların pülsatil olarak sekrete edildiğini göstermiştir.  Prepubertal hipotalamik-pitüiter-gonadal sistem hem negatif feedback kontrolü hem de γ -aminobütirik asit (GABA) ile baskılanır.  Puberte ilerledikçe LH pülslerinin ...

Hiperparatiroidi (ders sunumu)

Hazırlayan: Fatih Mehmet Kaya ÖNEMLİ NOT. Dönem 6'da intörn iken hazırladığım bu ders sunumu, akademik fikir verme amacı ile yazılmış olup, yazılanlardan sorumluluk kabul edilemez. Bu yazıyı lütfen izinsiz olarak alıp  sitenizde veya başka bir yerde kullanmayınız. Paratiroid bezi: Anatomi •     Paratiroid bezleri her biri 30-40 mg ağırlığında gelen ve gri ve sarı renkli olan bezlerdir. Her insanda tipik olarak 4 adet bulunur. •     Tiroid bezinin arka komşuluğunda üst ve alt paratiroid bezleri bulunur. •     Böylece paratiroid dokusu erişkinlerde ortalama 120-160 miligramdır. Paratiroid bezi: Embryoloji •     Paratiroid bezlerin üst çifti embryonun dördüncü brankiyal poşlarından, alt paratiroid bezleri ise timus gibi üçüncü brankiyal poştan gelişir. •     Ektopik bezlerin yerleşim yerleri sık olarak timik kalıntılar, anterior mediastende ve nadir olarak da karotis kılıfı, perikard ve far...